Cum se intretine corect o narghilea

intretinere-narghilea

Intretinerea narghilelei joaca un rol important, atat in calitatea fumului inhalat, cat si pentru sanatatea noastra.
Pornind de la acest principiu, trebuie sa luam o decizie activa de a pastra conditii curate si comode in ceea ce priveste narghileaua personala.

In primul rand, se pune problema spalarii sau curatarii narghilelei. Componentele narghilelei se curata separat, cu apa calda sau cu detergenti special desemnati pentru narghilea.

BAZA: Pe peretii vasului de sticla se depune glicerina si melasa. Baza din sticla se curata cu ajutorul unei perii de vas, cu apa calda sau cu detergent pentru sticla de narghilea. KS Orange Cleaner este un asemenea detergent, bazat pe ulei si acid citric pentru degresare rapida si in profunzime.

Coloana si partile adiacente: Coloana metalica interioara, ornamentele exterioare, mufele, valvele, manerul furtunului, toate trebuiesc curatate la intervale de timp. Acestea se spala cu apa calda sau cu detergent Hookah Clean, care se pulverizeaza pe piese si in interiorul lor, apoi se clateste cu apa.

1. Este bine sa avem un interval fix de curatare a narghilelei. Se recomanda atentie marita cand spalam piesele, acestea pot fi afectate accidental prin lovire.

  • narghileaua se spala in medie o data la doua saptamani. De ce? Pentru ca este bine sa permitem coloanei si apei din baza sa prinda gust bun, din esenta aromei pe care o preferam. Vom observa ca dupa fiecare spalare, fumul are un gust mai simplu, mai putin aromat, lipsit partial de savoare. Este perfect normal; dupa o sesiune sau doua, acest efect se va estompa. Tin sa mentionez ca in cazul in care vorbim despre o narghilea noua, trebuie sa o spalam doar cu apa calda, apoi sa nu o mai spalam timp de 3 saptamani, sa-i dam timp metalului sa se infuzeze cu aroma inainte de urmatoarea spalare. Ulterior, o spalam la doua saptamani, cum am scris mai sus.
  • in cazul in care vrem sa fumam arome conflictuale cu cea fumata in mod uzual, trebuie sa spalam complet narghileaua si sa schimbam apa din vas. De asemenea, cand decidem sa fumam cu orice altceva decat apa in vas (lapte, suc de fructe, alcool etc), narghileaua trebuie spalata complet imediat dupa sesiune. Atentie, se foloseste doar lapte slab, in amestec 1:1 cu apa rece. Daca nu se spala complet sistemul imediat dupa sesiune, exista riscul ca laptele sa se coaguleze pe piese, in valve, si in furtun. Rezultatul ar fi catastrofal.
  • furtunul narghilelei se spala numai daca este din silicon! Furtunurile din piele nu se spala deloc, niciodata. In cazuri urgente se pot sufla pe interior cu ajutorul unui compresor de aer, disponibil in orice service cu vulcanizare auto. Se recomanda schimbarea furtunului din piele o data pe an.

2. Protectia componentelor narghilelei este alt aspect de care ne putem ocupa in mod special, pentru a ne asigura ca nu se vor deteriora. In acest sens, se recomanda urmatoarele:

  • pentru a proteja vasul din sticla, se poate pune la baza o talpa de silicon special desemnata (modelele khalil maamoon includ aceasta protectie).
  • pentru a proteja coloana metalica si valvele, este bine sa nu improvizam sisteme de prindere a furtunului sau de racire a fumului; acestea sunt disponibile ca accesorii optionale.
  • in transport sau calatorii, se recomanda folosirea cutiei originale daca este una cu maner de transport si este destul de solida pentru a face fata avariilor. In cazul in care aceasta nu este capabila sa protejeze narghileaua, se recomanda o husa speciala pentru narghilea, accesorii si consumabile.

 

3. Pastrarea corecta a aromei este un aspect foarte important, deoarece aroma pentru narghilea contine glicerina, substanta care are reactie de oxidare la contact cu oxigenul din aer.

  • se recomanda folosirea recipientului original, sau daca acesta nu etanseaza, a recipientelor speciale cu sigiliu siliconic, din material acrilic.
  • aroma nu se pastreaza corect in conditii de lumina solara, asadar recipientul in care o pastram trebuie sa fie tinut departe de razele soarelui.
  • Pastrarea aromei la frigider este permisa, dar inainte de a se folosi, trebuie tinuta 30 de minute la temperatura camerei. Daca aroma este rece cand este pusa in creuzet, caldura carbunilor va forma o pelicula tare de melasa arsa la partea superioara, blocand astfel fluxul de aer prin creuzet. Ca rezultat, din motivul lipsei de racire prin flux de aer uniform, sesiunea de fum va fi compromisa dupa cca 20 de minute.
  • daca dorim sa mixam arome, este bine sa facem asta cu maxim 24 de ore inainte de a fuma, sau fix inainte de sesiune. Daca mixul se face cu mai mult timp in urma, aromele mixate se vor amesteca, isi vor imprumuta esenta reciproc si rezultatul va fi un blend. Bineinteles, acest principiu se aplica aromelor simple; in cazul celor premixate de producator, aceste instructiuni devin nule.

 

4. Carbunii folositi si felul in care ii folosim. Un aspect extrem de important, care in final decide calitatea si gustul fumului inhalat, precum si puritatea acestuia.

  • in primul rand, se recomanda utilizarea carbunelui natural, pentru uz zilnic. Carbunii brichetati contin agenti inflamabili precum combustibil fosil sau praf de pusca. Carbunele natural din lemn de lamai este deseori folosit in cafenele, acesta nu are gust si nu afecteaza calitatea fumului; produce insa un volum mare de cenusa pe tot timpul arderii, si uneori se mai stinge. Carbunele din coaja de cocos este cel mai de succes in prezent, pentru ca nu are gust si nu afecteaza calitatea fumului. In plus, produce un volum foarte mic de cenusa, si nu se stinge pana la arderea completa.
  • carbunii nu se folosesc pana nu sunt complet aprinsi si nu mai au nicio portiune neagra; in caz contrar, arderea va continua pe aroma, arzand-o, iar fumul va fi inecacios si dur datorita carbonului emanat. Asadar, este important sa lasam carbunii sa se aprinda complet inainte de utilizare. Chiar si dupa ce observam ca s-au aprins complet, este bine sa ii lasam 2 minute in tava pana se mai racoresc si formeaza un strat fin de cenusa alba imprejur.
  • pastrarea carbunilor nefolositi este alt aspect care ne intereseaza. Daca acestia vor absorbi umiditate din atmosfera/camera, calitatea lor se degradeaza.
  • Trick: daca aprindem mai multi carbuni decat necesar, cei suplimentari se pot ascunde in cenusa, si nu se vor mai consuma degeaba. Vor ramane intregi pana cand sunt scosi din recipientul cu cenusa si primesc oxigen.

 

5. Intretinerea creuzetului este deseori ignorata, dar efectul este deranjant. In porii acestuia se impregneaza melasa, apoi de la o sesiune la alta volumul creste si incepe sa afecteze calitatea gustului. Fumul are un gust de ars, desi aroma folosita este proaspata. Cel mai afectat este creuzetul din argila, cel mai comun. La creuzetele din ceramica problema exista cu siguranta, dar suprafata neteda a glazurei ceramice are pori mult mai mici.

  • dupa folosire, creuzetul din argila se spala cu apa calda si un burete dedicat. aceasta spalare va reduce volumul de melasa absorbita in timp. o data la 10 sesiuni, creuzetul se poate arde, timp de 20 de minute la foc mic, pe flacara sau pe resou. In ambele cazuri, acesta se pune pe un pat de carbuni (de cocos), nu direct pe sursa de caldura. Melasa veche din pori se va topi incet, pana cand argila devine partial incandescenta, si arde totalmente orice impuritati interioare. Cand creuzetul arata ca nou, oprim focul si permitem racirea, apoi il spalam cu apa calda. Carbunii folositi se pot pune pe narghilea.
  • Creuzetul ceramic se spala cu apa calda dupa fiecare folosire. Aceasta spalare va reduce volumul de melasa absorbita in timp. o data la 20 sesiuni, creuzetul se poate arde, timp de 10 minute la foc mic, pe flacara sau pe resou. In ambele cazuri, acesta se pune pe un pat de carbuni (de cocos), nu direct pe sursa de caldura. Melasa din pori se va topi incet, pana la ardere completa. Dupa racire il spalam cu apa calda. Carbunii folositi se pot pune pe narghilea.