Cum alegem o narghilea potrivita

Este posibil, chiar probabil, ca intr-o viata de om sa apara intrebarea: daca as vrea sa incerc si eu narghilea, la mine acasa, ce narghilea aleg? Am vazut ca exista o varietate de modele. Cum stiu care este potrivit pentru mine?

1. Pentru ca urmeaza sa alegem un produs de uz personal, este important sa tinem cont de marca. O marca de narghilea consacrata denota faptul ca aceasta este fabricata din materiale de calitate, si asta ne confera siguranta unui standard ridicat.

  • Marcile cunoscute de narghilea, cum ar fi Khalil Maamoon, Mya, Starbuzz, Amy, Oduman, Al Fakher, sunt separate prin caracteristici specifice. In primul rand, materialul din care se fabrica narghileaua este un aspect specific unei marci anume. Amy si Mya sunt fabricanti de narghilele din otel inoxidabil de calitate alimentara. Khalil Maamoon foloseste alama, cupru si otel. Oduman este fabricant de narghilele din sticla.
  • Marcile de narghilea se mai compara si in functie de luxul emanat, sau abordarea moderna. Exista si marci exclusiviste, care se diferentiaza de restul prin pret, pur si simplu. Aceste pot fi ornate cu pietre pretioase, piele de sarpe, sistem de racire pentru arome. Cele mai apreciate modele din punct de vedere estetic modern, sunt narghilelele Mya si Amy Deluxe. Robuste si cochete, aceste doua marci sunt folosite cu succes in cafenelele cu narghilea din Bucuresti. In ceea ce priveste narghileaua clasica, Khalil Maamoon detine pozitia de lider, cu un design oriental modern si luxos.

 

2. Marimea narghilelei, adica inaltimea, este un factor decisiv in tipul de fum pe care il produce, grosimea sau gustul acestuia. Daca narghileaua este scurta, fumul parcurge un drum mai scurt si este mai alb, mai dens, mai intens. Cand narghileaua este lunga, fumul aparent este mai slab, ca aspect. In realitate insa, desi mai putin intens, gustul fumului este mai fin, mai clasic, dar plin de savoare si aroma.

  • narghileaua scurta este mai usor de transportat, mai stabila la sol. narghileaua lunga este mai aratoasa, poate oferi o aroma mai aerisita si se poate folosi cu 2 sau 3 furtunuri.
  • grosimea tubului interior este factorul care influenteaza viteza de flux dezvoltata de aerul care trece prin sistem. Daca tubul este subtire, fluxul de aer va fi usor limitat, intr-un mod placut. Daca acesta este gros, atunci fluxul va fi vast si usor de tras prin furtun.

3. Alte criterii care ne pot ajuta sa decidem ce tip de narghilea sa alegem:

  • Pretul. O narghilea care este in raft, mai scumpa ca alta asemanatoare, de cele mai multe ori isi justifica pretul crescut prin marca, inaltime, materiale folosite (otel si sticla grad laborator sau alimentar). Asadar, un criteriu de care trebuie sa tinem cont.
  • Posibilitati de accesorizare, infrumusetare, sau de imbunatatire a fumului produs de narghilea. De exemplu, orice narghilea marca Amy are la baza vasului o indentatie ce permite montarea unui LED RGB cu telecomanda. In acelasi timp, sticla este desenata in asa fel incat lumina emisa de LED sa fie transpusa frumos prin peretii de sticla ai vasului.

Unele narghilele din sticla au la partea superioara un suport pentru lichid colorat, care face aspectul total sa fie foarte chic, foarte luxos.

Posibilitatea adaugarii unui furtun siliconic sau a unui diffuser, sunt alte criterii dupa care ne putem alege narghileaua dorita. Furtunul de silicon permite spalarea acestuia, si este recomandat fumatorilor de arome mixte. Furtunul din piele nu se poate spala, este recomandat fumatorilor de maxim 2 arome complementare, cu sau fara menta, dar are avantajul retinerii de gust/aroma, spre deosebire de cel siliconic, care nu retine aroma din moment ce se spala des la interior.

Pentru toate motivele de mai sus, este bine sa acordam atentie acestei alegeri, de a cumpara o narghilea.